Meteen productiviteit verhogen op de werkvloer – 5 tips
Organisaties worden geconfronteerd met luiheid op de werkvloer. Het is een veel voorkomend probleem en luiheid laat zich op verschillende manieren zien. Van afleiding door technologie tot gebrek aan motivatie. Laten we dit fenomeen eens nader bekijken om het begrip luiheid beter te begrijpen en de strijd tegen luie medewerkers te verminderen. Laten we eerst eens gaan kijken naar de verschillende vormen waarin luiheid zich uit.
Technologische afleiding
Een opvallende vorm van luiheid uit zich in een overmatige technologische afleiding. De deadline nadert, iedereen voelt de druk om te presteren maar een van jouw teamleden wordt bevangen door de digitale wereld. Door constante meldingen blijft deze persoon naar de telefoon staren, waardoor de takenlijst groeit en de deadline steeds dichterbij komt. Smartphones en sociale media leiden tot snelle afleiding, waardoor de productiviteit daalt en luiheid toeneemt.
Gebrek aan motivatie
Een andere veelvoorkomende oorzaak van luiheid is een gebrek aan motivatie. Medewerkers voelen zich niet meer betrokken bij de organisatie en brengen hun dagen door zonder passie of doel. Ze bewegen zich alleen nog door de organisatie om de dag door te komen. Je kent het wel: die ene medewerker die zich niet meer graag met de rest verbindt, liever alleen koffie drinkt in de pauze, en om precies 17:00 uur de deur uit loopt.
Comfortzone
Sommige medewerkers blijven vasthouden aan hun comfortzone en tonen weerstand tegen verandering. Wanneer medewerkers geen moeite meer willen doen om zich aan te passen en geen nieuwe uitdagingen willen aangaan, kunnen ze luiheid vertonen. Het vereist extra motivatie om uit deze comfortzone te stappen.
Onvoldoende uitdaging
Luie medewerkers komen ook voort bij gebrek aan uitdaging in het werk. Wanneer medewerkers zich nutteloos voelen doordat ze zich weinig uitgedaagd voelen, neigen ze naar verveling en raken ze steeds minder betrokken bij de organisatie. Dit uit zich in onverschilligheid en uiteraard luiheid.
Gebrekkig leiderschap
Leiderschap speelt een cruciale rol bij het voorkomen van luiheid. Bij gebrek aan inspirerend leiderschap dwaalt het team doelloos rond, medewerkers verliezen de richting en raken steeds minder betrokken bij de organisatie.
Slechte werkomgeving
Een omgeving die niet goed is voor de productiviteit wakkert absoluut luiheid aan. Overvolle kantoren, gebrek aan stimulatie, onvoldoende middelen om het werk goed uit te kunnen voeren, slechte hygiëne, gebrek aan rust en ruimte creëren een omgeving die medewerkers niet stimuleert. Dit laat ruimte voor luiheid.
Onduidelijke doelstellingen
Medewerkers die niet begrijpen hoe hun individuele bijdrage wordt geleverd aan de doelen van de organisatie, leidt uiteindelijk ook tot luiheid. Een gebrek aan definitieve doelstellingen laat medewerkers verdwalen in de bedrijfsdoelen.
Oplossingen en toekomstperspectieven
Nu we verschillende vormen van luiheid hebben bekeken, gaan we nu kijken naar de oplossing. Hoewel luie medewerkers op de werkvloer een groeiend probleem lijkt te zijn, zijn er gelukkig verschillende manieren om het aan te pakken. Laten we eens gaan kijken naar effectieve oplossingen waardoor we de productiviteit verhogen op de werkvloer.
1. Positieve werkomgeving
Een positieve werkomgeving is een cruciale factor bij het aanpakken van luie medewerkers op de werkvloer. Investeer in een positieve werkomgeving, laat medewerkers zien dat ze gehoord worden en laat het teamspirit voelbaar zijn. Medewerkers gedijen namelijk in een omgeving waarin waardering wordt getoond en waarin ze zich onderdeel voelen van het team. Dit verhoogt de algemene tevredenheid, stimuleert de motivatie en vermindert de luiheid. De productiviteit verhogen op de werkvloer brengt meer werkplezier met zich mee doordat alle medewerkers meer betrokken zijn. Lees hier tips over hoe je medewerkers betrokken houdt bij je organisatie.
Zorg dat er voldoende middelen aanwezig zijn waardoor het werk goed uitgevoerd kan worden. Creëer een opgeruimde werkomgeving, een opgeruimd kantoor is een opgeruimd mind. Zorg voor rust, biedt de mogelijkheid om rust te kunnen nemen. Dat kan met een pauze, maar misschien ook met het aanbieden van een rustruimte. Wanneer het kantoor schoon en opgeruimd is, zullen medewerkers hun werkplek ook schoon houden. Creëer daarnaast een inspirerende werkomgeving door te luisteren naar de behoefte van de medewerkers. Denk hierbij aan: mogelijkheden tot creativiteit of misschien juist een voetbaltafel in de kantine.
2. Stimuleren van betrokkenheid
Het stimuleren van betrokkenheid is een andere manier om luie medewerkers te bestrijden. Ontwikkel een bedrijfscultuur waarin open communicatie aangemoedigd wordt en successen samen worden gevierd. Medewerkers die zich betrokken voelen bij de organisatie, in het team en als geheel hebben meer motivatie en een positieve instelling. Overleg regelmatig met het team, betrek medewerkers bij het rooster, luister naar de ideeën en de behoeftes. Geef iedereen verantwoordelijkheid die passen bij hun vaardigheden en interesses. Door het betrekken van je medewerkers vergroot je niet alleen de betrokkenheid maar stimuleer je ook de creativiteit.
3. Groei en ontwikkeling
Het aanbieden van individuele en groepsontwikkeling is een ontzettende effectieve manier om medewerkers uit de sleur van luiheid te halen. Organiseer workshops, trainingen, teambuilding activiteiten die samenwerking aanmoedigen en waarin nieuwe vaardigheden ontwikkelt kunnen worden. Een dynamische en uitdagende werkomgeving met de mogelijkheid op ontwikkeling en groei, verhoogt de motivatie aanzienlijk. En door groepsontwikkeling voelen medewerkers zich veel meer verbonden met hun collega’s, dat draagt ontzettend bij aan een goede samenwerking en een mooie groei.
4. Leiderschapstraining
Leiderschapstraining voor managers is een belangrijk onderdeel van het aanpakken van luie medewerkers op de werkvloer. Effectieve leiders hebben namelijk een positieve invloed op het team spirit. En goed leiderschap is de basis voor een gemotiveerd en productief team. Zelfreflectie is essentieel voor sterk en oprecht leiderschap. Door je eigen gedrag te begrijpen en je motivaties te kennen, kun je een duidelijkere richting bepalen en anderen makkelijker inspireren om je te volgen.
5. Duidelijke communicatie met een planningssysteem
De productiviteit verhogen op de werkvloer kan op verschillende manieren. Maar één van de effectiefste manieren is, het instellen van een duidelijk communicatiekanaal. Wanneer het communicatiekanaal ondersteund worden door een planningssysteem, betekent dit dat alle teamleden altijd op de hoogte zijn van de werkzaamheden, roosterwijzigingen en de deadlines. Een heldere en transparante communicatie helpt om verwarring te voorkomen. Het helpt medewerkers om hun werk- en privéleven goed in balans te houden waardoor ze met alle aandacht hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.
Een planningsysteem zoals ONDURO is heel duidelijk en ontzettend gebruiksvriendelijk. Met ONDURO hebben medewerkers altijd een duidelijk beeld van wat er van hen verwacht wordt.
Dit vermindert verwarring en stress, het stimuleert een gevoel van controle over het werk wat weer bijdraagt aan het verminderen van lamlendigheid. Zoals je leest is voor iedere oplossing communicatie nodig, dus duidelijke en open communicatie is de sleutel naar het verminderen van luie medewerkers op de werkvloer.
Conclusie
De luiheid van medewerkers op de werkvloer is een complex probleem dat verschillende oorzaken heeft. Het vereist een aanpak die telkens terugkeert, een aanpak waarop de medewerkers kunnen rekenen. Alleen door samen te werken kunnen bedrijven een omgeving creëren waarin medewerkers gedijen, gemotiveerd zijn en waarin iedereen zijn volledige potentieel kan benutten. Een goede samenwerking vereist duidelijke communicatie. Door gebruik te maken van het planningssysteem ONDURO kun je real-time communiceren, je kunt wijzigingen doorgeven en heel eenvoudig een mededeling maken.
Laten we de lamlendigheid bestrijden door te investeren in onze medewerkers en in goed time management. Laten we een werkomgeving creëren waarin iedereen zich gewaardeerd en uitgedaagd voelt. Laten we zorgen voor een duidelijke communicatie waardoor medewerkers zich meer en meer betrokken voelen bij de organisatie. Alleen op die manier kunnen we de productiviteit verhogen en een positieve impact hebben op de successen van de organisatie.
Productiviteit verhogen op de werkvloer met ONDURO
ONDURO is niet alleen een gebruiksvriendelijk planningssysteem maar ook echt een communicatie hub. De communicatie gaat razendsnel omdat het real-time en geautomatiseerd is. Met ONDURO ben je altijd in contact met je team waardoor iedereen weet wat er van hen verwacht wordt. Met ONDURO gaat het verhogen van productiviteit heel soepel en effectief.
Wil je gebruik maken van een planningssysteem? Vraag dan nu een demo aan door hieronder je mailadres achter te laten, we sturen direct een demo naar je toe. Je kunt het twee weken lang GRATIS gebruiken. Ontdek alle gemakken!