Nulurencontract en de vakantie rechten en plichten
Heb je een flexwerker in dienst met een nulurencontract en vraag je jezelf af, wat zijn mijn rechten en plichten omtrent vakantiegeld? Dit heb ik voor je uitgezocht. Iedereen die in Nederland woont en werkt heeft recht op vakantiegeld. Net als vaste medewerkers hebben ook flexwerker met een nulurencontract recht op vakantie toeslag, en daarnaast ook vakantie dagen. In dit artikel kijken we wat jouw plichten voor de medewerkers zijn.
Vakantiegeld bij een nulurencontract
Iedereen heeft dus recht op vakantiegeld, dus ook medewerkers met een nulurencontract. Minimaal 8% van het brutoloon van het afgelopen jaar moet de werkgever betalen als vakantiegeld. Er zijn bedrijven die meer dan 8% bieden aan de medewerkers, maar dit is niet heel gebruikelijk.
Wanneer je medewerker met een nulurencontract ziek is en bijvoorbeeld 70% van het loon krijgt uitbetaald gedurende het verzuim, betaal je als werkgever vakantietoeslag over de 70% loon en niet over de volle 100% loon.
Berekening van vakantiedagen 2023
In principe heeft een kracht met een nulurencontract recht op 4x het gemiddeld aantal gewerkte uren per week aan vakantie. Echter is dit natuurlijk lastig te berekenen omdat je van te voren vaak niet weet hoeveel een medewerker gaat werken, het is tenslotte een nulurencontract.
De methode waarmee je de vakantiedagen berekent blijft afhankelijk van je CAO. In het algemeen kun je deze vuistregel gebruiken: voor iedere 13 gewerkte uren reken je 1 uur vakantie. Omgedraaid is dat 0,077 per uur. Om het makkelijk te houden kun je die 0,077 afronden, maar dit moet je doen in het voordeel van de medewerker, omdat het een minimum is.
Voorbeeld: een medewerker heeft afgelopen maand 50 uur gewerkt. De vakantiedagen die hij of zij opgespaard heeft zijn dan 43 x 0,077. Dit is 3,311. Omdat 0,077 het minimum is, mag je dus niet naar beneden afronden en 3 uur vakantiedagen rekenen. Het moet naar boven afgerond worden en zal dus 4 uur bedragen.
Vakantie rechten en plichten
Of dat een medewerkers vast in dienst is of in dienst met een nulurencontract, maakt niet uit. Het bijhouden van de vakantie dagen is ontzettend belangrijk. Sterker nog, het is je plicht als werkgever om dit op tijd uit te betalen. Meestal wordt het vakantiegeld uitbetaald in de maand mei of juni. Als je hierover een afspraak hebt gemaakt met je medewerkers, hou je hier dan aan want medewerkers rekenen namelijk op hun vakantiegeld.
Het bijhouden van de vakantie dagen raad ik aan om dat meteen bij de salaris verwerking te doen. Op deze manier blijven jij en de medewerkers op de hoogte van de opgebouwde vakantie uren. Dit kan handmatig gedaan worden maar je kunt er ook een slimme tool voor inschakelen.
In Onduro hebben we de ’tijd voor tijd’ module. Deze module houdt precies bij hoeveel contract uren de medewerkers draaien, daardoor geeft het programma aan wat de plus en min uren zijn. Daarnaast houdt Onduro ook bij hoeveel vakantie uren er verbruikt worden, dit is ideaal omdat jij en de medewerker hierdoor altijd op de hoogte zijn van de opgebouwde en de verbruikte uren.
Heb jij behoefte aan een stressvrije vakantieperiode en wil jij graag een keer Onduro uitproberen? Meld je dan nu aan voor de demo. Twee weken lang kun je Onduro gratis uitproberen, zonder ergens aan vast te zitten.
Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.