Wat is een uitzendkracht?

Terug naar Blog

Wat is een uitzendkracht?

Medewerkers die je flexibel kan inzetten alleen wanneer het echt nodig is. Dat is wat een uitzendkracht je biedt. Is jouw bedrijf afhankelijk van seizoenen, sta je op het punt om een groot project te starten of heb je voor een andere reden tijdelijk personeel nodig? Dan zou een uitzendkracht wel eens heel handig voor je kunnen zijn.

Uitzendkracht betekenis

Een uitzendkracht is een medewerker die niet bij je in dienst is. Je huurt in principe de kracht van een uitzendbureau, waar de medewerker wel in dienst is. Dit is handig wanneer je tijdelijk iemand nodig hebt in je personeelsplanning. Bij een uitzendkracht komen wel andere zaken kijken die goed zijn om te weten. Een uitzendkracht is een onderdeel van de betekenis van flexwerker.

Een uitzendbureau regelt alle personeelszaken voor de uitzendkracht: doorbetaling bij ziekte, toekenning van vakantiedagen, uitbetaling van salaris, afdracht van fiscale premies en heffingen en andere rompslomp die je als werkgever graag wilt besparen. Het enige waar je nog rekening mee hoeft te houden is het communiceren van werkbriefjes en urenregistratie. Daarnaast kun je ook gemakkelijker de banden met een uitzendkracht verbreken, hierover lees je meer in het artikel over het opzegtermijn van een uitzendkracht en inlener.

Wat moet je weten als werkgever over een uitzendkracht?

Vast contract

Uitzendkrachten hebben na drie tijdelijke contracten recht op een vast contract. Mocht je lang gebruik willen maken van een uitzendkracht, ben je verplicht om de kracht zelf in dienst te nemen

Drie keer een tijdelijk contract lijkt veel, maar houd er wel rekening mee dat als een uitzendkracht langere tijd ziek is, het uitzendbureau het contract verbreekt en wanneer de medewerker weer beter is een nieuw contract afsluit. Op deze manier kan je dus al snel verplicht zijn om de kracht in dienst te nemen, zonder door te hebben. Hier kun je meer over lezen in ons artikel ‘Een uitzendkracht in dienst nemen, hoe werkt dat?’.

Inleners CAO

Sinds 2015 is een opdrachtgever verplicht om voor iedere uitzendkracht dezelfde CAO regelingen toe te passen als de werknemers van de opdrachtgever. Dit houdt onder andere het volgende in: regelingen omtrent loonsverhoging, brutoloon, onkostenvergoeding, toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren en arbeidstijdverkorting & arbeidsduurverkorting.

Kosten uitzendkrachten

Ondanks alle in het begin genoemde voordelen van een uitzendkracht, is het duurder dan een vaste kracht. Je betaalt namelijk de kosten van een uitzendbureau, die de kosten van de werknemer onder andere dekt. Het verschilt enorm per uitzendbureau, maar het kan uitlopen tot 300% duurder dan een vaste kracht.

Conclusie

Uiteindelijk zal je de voordelen en nadelen tegenover elkaar moeten wegstrepen. Vraag je af hoeveel baat je hebt bij de flexibiliteit van de uitzendkracht, hoeveel tijd en geld je bespaart op personeelszaken en de risico’s die je bij het uitzendbureau legt. Zijn dit de kosten van uitzendkrachten waard, dan is het geschikt voor jouw onderneming.

Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.

Terug naar Blog