Wat is payrolling?

Terug naar Blog

Wat is payrolling?

Voor velen is de ervaring dat payrollers een complexe vorm zijn van flexwerkers. Zo worden personeelszaken wel vaker als een last gezien en kan het veel papierwerk en regeltjes met zich meebrengen.

Payroll is hier nou juist de oplossing voor. Met payroll ontzorg je de onderneming van personeelszaken zoals verloning, ontslag, ziektekosten en meer.

Definitie payroll

Payrollers zijn een voor van flexwerkers. Payrolling houdt in dat een medewerker bij een extern bureau op de ‘payroll’ wordt gezet. Voor jou betekent dit dat je de verantwoordelijkheden van het werkgeverschap bij de payroller legt. Ook is er een optie waarbij je de uren van zzp’ers via een payroller laat betalen.

Je zult zelf misschien wel herkennen dat wanneer je met personeel gaat werken, jouw taken als ondernemer flink veranderen. In plaats van dat je bezig bent met het product of dienst waar jouw bedrijf om draait, ben je bezig met personeelszaken die complex en tijdrovend zijn. Hiervoor is payrolling dus een goede oplossing. Echter zijn er wel kosten verbonden aan payrolling.

Payroll voordelen: ontzorging van de ondernemer

Zoals hierboven al samengevat, zijn de voordelen van payrolling voornamelijk dat je ontzorgd wordt door een extern bureau. De verantwoordelijkheden die je hebt als werkgever leg je neer bij een payroller. Hieronder vind je een overzicht van zaken die een payroller voor je weg neemt:

  • Salarisbetalingen
  • Afdracht van sociale premies
  • Salarisadministratie
  • Contractbeheer
  • Pensioenen

Wanneer je bedrijf seizoensgebonden is, kan payroll een oplossing bieden. De gewerkte uren worden via payroll bijgehouden en uitbetaald. Jij als ondernemer hoeft je dus niet druk te maken over het registreren van de uren. Daarnaast biedt het ook mogelijkheden om zzp’ers uit te betalen via een payroll organisatie. Daarnaast neemt payroll ook veel risico’s op zich, zoals: aansprakelijkheid, transitievergoeding en doorbetalingsplicht bij ziekte. Dit geeft je als ondernemer meer rust.

Payroll biedt tevens meer flexibiliteit. Een medewerker hoef je namelijk pas na 5,5 jaar in vaste dienst te nemen. Dit geeft je de ruimte om de flexwerker voor een lange tijd flexibel in te zetten wanneer hij of zij daadwerkelijk nodig is. Bij een 0 uren contract is dit vaak al na 6 maanden, wat dus al aanzienlijk minder is.

Payroll nadelen: de kosten van payroll

Naast voordelen, zitten er ook nadelen aan payroll. Bij deze vorm van flexwerk is dat duidelijk: de payroll kosten. Dit is een factor waarmee veel payrollers zich onderscheiden. In het algemeen liggen de kosten voor payrolling rond de 1,5x de bruto loonkosten van een medewerker. Wanneer je dus een medewerker hebt die 10 euro bruto loon krijgt per uur, kost je dat via een payroller 15 euro.

De kosten van payroll zijn hoger dan wanneer je zelf personeel verloont. Echter vergt dit wel jouw tijd en kosten voor een boekhouder of accountant die de uitbetalingen voor je regelt.

Conclusie

Wanneer je je dus afvraagt: “wat kost payroll?”, moet je je ook afvragen welke kosten je vermijdt door het gebruik van payroll en hoeveel tijd je bespaart door dit niet zelf te regelen. Jouw tijd als ondernemer kost uiteindelijk ook (veel) geld. Onze tip is om alle kosten en dus ook tijd die je bespaart onder elkaar te zetten. Weeg dit af tegen de kosten van payroll en je antwoord is helder.

Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.

Terug naar Blog