Welke CAO is van toepassing voor uitzendkrachten?
Welke CAO is algemeen verbindend verklaard?
Binnen de uitzendbranche zijn er twee CAO’s. De Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) en Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) zijn twee organisaties die beide een CAO bieden voor uitzendbureaus. De CAO van de ABU is op dit moment de CAO die algemeen verbindend verklaard is.
Echter wordt er een uitzondering gemaakt voor de uitzendbureaus die ingeschreven staan bij de NBBU. Wanneer je dus niet ingeschreven staat bij de NBBU, moet je de ABU CAO naleven.
ABU vs. NBBU
De algemene richtlijnen van de ABU en NBBU zijn over het algemeen hetzelfde. De NBBU richt zich iets meer op de kleine en middelgrote bedrijven. De ABU op de algemene uitzendbranche.
Naast de doelgroep van de organisaties, is het meest merkbare verschil tussen de twee CAO’s de fasensystemen. De rechten van een uitzendkracht veranderen naarmate de uitzendkracht langer in dienst zijn bij het uitzendbureau.
Hieronder vind je de twee verschillende fasen systemen. In de artikelen ‘Wat houden de fases van de ABU precies in’ en ‘Wat houden de fases van de NBBU precies in’ vind je meer informatie over wat de rechten en regels achter de fases precies zijn.
Duur van de fases in ABU CAO
Fase A: 78 weken
Fase B: maximaal 4 jaar en 6 contracten
Face C: onbepaalde tijd
Duur van de fases in NBBU CAO
Fase 1: 26 weken
Fase 2: 52 weken
Fase 3: maximaal 4 jaar en 6 contracten
Fase 4: onbepaalde tijd
Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.